FM zender schema’s

Speciaal voor de mensen die houden van het bouwen van 3 meter band radiozenders hebben wij een pagina aangemaakt met goede schema’s.

Als eerste de oscillator. Dit is het begin van elke zender. De oscillator maakt de Hoog Frequente (HF) draaggolf, de stilte op je radio. Deze is te moduleren met Laag Frequent (LF) geluid.

Een perfect werkende oscillator is deze dual gate BF961 mosfet. Het type is een Hartley oscillator :

Schema 01

Een Hartley oscillator is de meest vergevende.
De Clapp oscillator is op dat vlak de nummer 2, die werkt vaak ook in één keer, oscilleert wat minder fel en is meestal schoner.
Waar je van weg moet blijven zijn de bug types zoals de Collpits.
Dat zijn die Josty krengen met de spoel in de collectorleiding.
De LC kring zit dan ook op het punt waar je het signaal uitkoppelt.
Is wel lekker laag Ohmig daar, dus met een hele goede buffer kun je voorkomen dat er terugwerking plaatsvind, maar beter zijn de types met de LC kring aan de basis. Dan heb je al een barrière tussen de LC kring en de volgende trap.
Condensatoren zijn ook belangrijk, de juiste types op de juiste plaats.
Maar daar hebben ze in die moderne PLL schakelingen compleet schijt aan.

Een oscillator komt niet alleen voor in zenders maar zit ook in een radio. In het schema fungeert de BF982 als audioversterker.
Hieronder een leuk radio ontvangertje met een BF982 dual gate mosfet:

Schema 02

Weerstanden worden aangeduid met een R van Resistor, condensators met een C van Capacitor, een spoel met de letter L met de windingen vermeld (wnd) en tot slot de transistor met T, met in dit geval gate 1 en gate 2, de drain en de source. (G1, G2, D, S)
10n bij een condensator staat voor 10 nano Farad. Staat er een p dan is dat pico etc. 1M betekend een weerstand van 1 mega Ohm, 10k staat voor 10 kilo Ohm. Zorg dat je dit weet voordat je onderdelen gaat kopen en begint met bouwen. Maar enige kennis zal je vast wel hebben anders zocht je niet naar schema’s.

Verder nu met Schema 01. Bouw het eerst zwevend op een koperplaatje.
Sluit er een goede voeding op aan, dat is heel belangrijk! Zodra je aan de trimmer draait met een trimsleutel of schroevendraaier zal je een plop gaan horen op een uitgekozen lege frequentie. Heb je hem op een frequentie gekregen, luister of hij mooi stil is. Liefst geen 50HZ brom erop.
Vervolgens sluit je er je geluid op aan. Plus van de speakerdraad op “A” en de min op de massa van het koperplaatje. Test het geluid, draai het volume van zeer zacht naar even hard als de andere zenders op de radio.
Als alles naar behoren werkt kun je verder met de buffer trap en de volgende trap. De buffer trap versterkt niet zo veel en zorgt voor een stabiel werkende koppeling tussen de oscillator en de rest van de trappen.

Schema 03

Bovenstaand (Schema 03) komt achter Schema 01. Je ziet in het BF961 schema helemaal rechts de “C” staan. Dat is de HF uitgang en die komt aan de HF in zoals links te zien in schema 03.

De trappen BFR91 en BFR96 versterken het tot 0,5 watt power. De 2N3553 versterkt het signaal tot 1,5 watt ongeveer. De spoelen L4 tot en met L7 is het laagdoorlaatfilter en daarachter soldeer je bij “OUT” de 50 Ohm coax kabel naar je antenne.

Sites voor fm zender kits, onderdelen, schema’s etc. :

https://www.amateurradioshop.nl/

http://www.rf-kits.com/nl/guide.php?sub=schematics

https://dutchrfshop.nl/nl/

https://mkmbroadcasting.blogspot.com/2014/10/1watt-fm-transmitter.html?fbclid=IwAR36HpmjkdPLRXjdq6sAO_nYp-WAy9S92JPUFT3hUCDPtz84RKwVa882udU

http://www.piratenpraten.nl/schemas/

http://www.pa2e.nl/jackdonio/radiomorningstar/index1.html