History

Radio BlaBla begon in 1993 als piratenzender met het maken van revolutionaire vernieuwende radio. Dit was tot dan toe ongehoord in een tijd van “brave-verzoekjes-piraterij”, suffe lokale zenders, Hilversum en Sky Radio. Sky Radio, één van de weinige commerciële stations herhaalde tot in den treuren dezelfde computergestuurde videotapes met muziek.

Oprichter René Drost (beter bekend als DJ René) draaide vanuit Zoeterwoude-Dorp (the place of all places) een boerende mix tussen het destijds nog in ondergrondse kringen verkerende hardcore, afgewisseld met de nog immer populaire knokpartijen van Ome Henk. Ook werd er veel aandacht geschonken aan de dance muziek van weleer en alle andere soorten muziek welke te goed waren om niet ten gehore te brengen.

Vele persiflages op de legale- en illegale radio passeerden in de daaropvolgende jaren en vonden moeiteloos hun weg naar de talloze aantallen luisteraars in Noord en Zuid-Holland, met name in Den Haag en Leiden. Enkele legendarische programma’s zijn Radio Gierput, Radio Kroket, Radio Knetterhage Lokaal, en De BlaBla Nachtlijn. En uiteraard de jingles. Die onomwonden duidelijk maakten wat een gigantische seksuele aantrekkingskracht DJ René op het vrouwelijk geslacht had. En nog steeds heeft!

In de vroege jaren 2000 leerden René Drost en René Jansen elkaar kennen en begonnen af en toe samen te werken aan jingles en elektronisch geproduceerde muziek, vaak met humoristische en maatschappijkritische inslag. Ook leerde René Drost René Jansen de kunst van het zendapparatuur bouwen en een tweede station was geboren: “Illegalo FM” wat echter nooit aan het succes van Radio BlaBla heeft kunnen tippen.

In februari 2003 viel voor Radio BlaBla definitief het doek toen er met harde hand werd opgetreden door de overheid. Illegalo FM is bij vlagen nog actief geweest tot in 2005.

Zoals dat gaat verwaterde het contact tussen de twee radiomakers totdat zij elkaar via een heel stom toeval (of moest het zo zijn?) in 2013 weer tegenkwamen op YouTube. We schreven wat onder de muziekvideo “Life is very short” van One System en herkende elkaar ineens! De samenwerking was direct een feit en uit onvrede over de steeds slechter wordende radio in Nederland keert Radio BlaBla nu terug! Harder, beter, kritisch, eerlijk maar bovenal komisch en gezellig. En met nog meer muziek.

Radio BlaBla is als herpes; wanneer je denkt dat je er vanaf bent komt het tien keer zo erg terug!

Techniek en geschiedenis

Voordat Radio BlaBla FM was geboren in Zoeterwoude Dorp, hoorde Rene Drost er niet echt bij op school en in andere sociale kringen ook niet zo. Uiteindelijk ben ik me wat gaan afzonderen in de natuur en op m’n kamer. Mijn enorme liefde voor natuur had ik al maar daar kwam toen ook muziek bij. Muziek en audio bewerken werd steeds meer een hobbie die in de plaats kwam van het vissen.

Ik luisterde veel naar de radio. Tot ik op een dag op mijn oude B&O radio wat jonge mensen hoorde praten over muziek dat ik nog niet kende en er een gezellige boel van maakten. Deze gasten uit Zoetermeer bleken een zender te hebben in hun huis en ze draaiden leuke vrolijke italo disco platen en gingen regelmatig duplexen. Dat is gaaf dacht ik toen, dat wil ik ook! En zonder enige kennis en zonder enige hulp dacht ik een echte radiozender te kunnen kopen. Ik kon het idee simpelweg niet meer loslaten dat ik ook een zender moest hebben.

Korte tijd later kocht ik een 27 mc zender en een GPH antenne. 4 watt op 27 mc was toen net legaal en iemand die ik een beetje kende had toen ook toevallig een bakkie gekocht. Onno en ik begonnen met elkaar te praten over de bak. Na veel standaard vragen van andere bakkie gebruikers; zoals wat is mijn S -puntje? …Hoe is mijn modulatie?… en wat is jouw locatie?… waren we het algauw zat. We gingen klieren en hoorde iemand een keer zeggen dat we op de 3 meter band moesten gaan zitten met onze muziek en samples enzo. Nouja hoe doe je dat? Geen internet geen vrienden of kennissen die er bekend mee waren. Alleen een bibliotheek met wat vage schemas op vage fm banden. Ik hoorde wat fm babyfoons in de buurt en die kwamen soms ook best ver. Beter iets dan niets dacht ik en ik stapte naar de elektronicawinkel. “Nee jongen dat mag niet op de 3 meter band uitzenden zonder vergunning” was een paar keer het antwoord. Maar er was een zaak op de Breestraat, WB Electron, die onder de toonbank en heel mysterieus aan mij een 1 kilometer babyfoon printje verkocht voor 39,95 gulden ! Het was wel wat duur maar dat had ik er wel voor over! Radio Stad Zoeterwoude was mijn eerste naam maar dat werd al gauw Radio BlaBla FM.

De babyfoon werkte op 9 volt en had een kort zwart draadje dat diende als antenne. Er zaten 4 spoeltjes op en met mijn SWR meter van m’n bakkie meette ik op 1 van de spoelen meer straling dan op de originele plek van de antenne draad! Dus ging er daar een draadje aan gesoldeerd worden. Daarbij werd de draad verlengt totdat het met punaises onder het zolderdak kriskras door de hele kamer liep. Onno woonde 0,9 km verderop (in een rechte lijn gezien) en daar kwam ik voor het eerst redelijk op de radio binnen! En Onno had al vrij snel een BF900 super oscillator die ook net aan 1 km haalde en bij mij dus op de radio te horen was! Toen begon de leukste tijd van m’n leven. Uren lang ouwehoeren met elkaar en muziek draaien. De geluidsapparatuur voor in de studio kocht ik op rommelmarkten en haalde ik van straat vlak voor de kraak op de woensdag. Tijdens het uitlaten van de hond nam ik altijd de walkman met een radio er op mee. Dan liep ik heel het dorp rond en steevast langs het huis van Onno. Taro, de hond, zal wel versleten pootjes hebben gehad wat heb ik veel gepeild met dat kleine signaaltje!

Veel piraten die zenders verkochten waren ongure types en de zenders werkten nooit helemaal. Maar Remy uit Leiden kwam voor 35 gulden aan een superstentor. Ook deze deed het niet maar mocht ik hebben om mee te kloten. Nou dat heb ik gedaan! Het deed niet veel. Oscillator was stuk… wist ik veel. Toen ik wat aan het klooien was met een stukje stroomdraad van 15 cm, en een spoel met het huisje van de 2N4427 verbond, begon dat ineens te oscilleren en sloeg de 2N3553 ook aan. Later heb ik het nagebouwd… alleen een oscillerende 2N4427 met daarachter een 2N3553 werd de zender. Toen ook nog een andere zender gekocht met een regelbare voeding van ene Jan Kijzer uit de Kooi. Die had een mooie modulatie maar de eindtrappen waren kapot. Dus die kwam net zo ver als de 1 km babyfoon.

Op een avond hoorde ik een vrij hard stereosignaal van een piraat uit Leiden Zuidwest. Dus toen die eruit ging ging ik op diezelfde 97.20 mhz erin en de piraat hoorde mijn signaal op ZIJN 97.20 mhz! hahaha En zo leerde ik Richard kennen. Eerst bleef ik nog angstvalling onder zijn dipool op het balkon rondhangen bij de flat. Maar Richard kwam naar buiten en zei dat ik wel binnen mocht komen. Daar ontmoette ik Richard en Kallista en kort daarna Tom in Voorschoten en ook Tino de zenderbouwer van Den Haag. Vanaf toen, ik denk zo in 1995 begon het echte werk op de FM.

Hardcore uit begin 90-er jaren met Ome Henk er kwaad doorheen was een opvallend iets geworden op de 5 watt inductieve zender. Een MRF 238 trap werd gebouwd door Richard en een Slim Jim antenne helemaal op maat voor 96.00 mhz fm. Wat invallen en inbeslagnames later werd het steevast de BLW60 als eindtrap. De bekendheid nam toen een vlucht want de ingeslagen weg van oldschool hardcore gedreun met samples van Ome Henk er tussendoor sloeg in als een bom. Ook de melige presentatie met veel geboer en gerotzooi viel enorm op tussen de saaie zenders op de fm band.

Vooral in Leiden waren er ineens hele scholen die allemaal luisterden naar het gebeuk geboer en gescheld op Radio BlaBla! Het bekendworden werd geholpen door Brigitte en Rosanne die het aan iedereen door vertelden op school. Deze meisjes van amper 13 jaar stonden ineens voor m’n deur en wilden mij zien en op de radio zijn. Zelf was ik 18 jaar dus te oud voor hun. M’n moeder had ooit tegen mij gezegd dat ik meer achter de meiden aan moest gaan want ze komen niet aan de deur zei ze. Dat bleek dus enkele jaren later wel het geval te zijn. Martine en Wendy uit Zoeterwoude kwamen ook af en toe langs en die waren al een jaar of 17 maar ze hadden al een vriend. Ze hebben alle vier wat leuke jingles ingesproken. “Van Rene krijg ik een natte snee” en “Van Radio BlaBla krijg ik een natte vagina” waren de opvallendse 2 jingles (van Rosanne) en werden nagedaan door andere jonge gasten die langskwamen zoals Bayram uit Zoeterwoude en Rob uit Leiden.

Ook werd ik goede vrienden met Ian uit Zoetermeer. Ook een wat jongere gozer die het ook helemaal te gek vond om de ruis stil te maken met wat “plop!” ffflop!” “FFFFLOP!! ” door het draaien aan een trimmer op de oscillator! Bij Ian ben ik ook vaak geweest in de studio van Radio Best Choice FM. Veel illegale programma’s werden er gedownload en we maakten muziek met Fruity Loops. De Italo Disco, die ik zo rond 1998 begon te draaien op Radio BlaBla FM was ook favoriet bij Ian en Rene. Ian leerde ik zwevende inductieve zenders bouwen net als Rene J. uit Leiden die ook af en toe langskwam na even te bellen met de huislijn van m’n ouders. Deze huislijn was gewoon het telefoonnummer dat ik zei op de radio en ik noemde ook gewoon de straat, het huisnummer en de postcode waar ik woonde. Rene J. leerde ik ook hoe je een zender zwevend moest bouwen en waar alles globaal voor diende. Er waren zoveel mensen die ik van 1996 tot 2003 leerde kennen. En iedereen vond het leuk. Luisteraars genoeg met 45 watt van hoek van Holland tot aan Amsterdam en dit alles met een slim jim antenne en j stick later op een uitschuif pijpje van 3 meter boven de schoorsteen van een normaal rijtjeshuis. Dus helemaal niet hoog maar wel helemaal vrij.

De gamma-match-dipool antenne is al heel snel verruild voor een slim jim en later een dikke vette J stick. De laatste 2 jaren zat ik met een zware zender uit Heerde. Een dubbele BLF278 trap erachter en knallen! 600 watts en de tl lamp op mijn bureau die eerst aan stond en later uit werd geklikt bleef toen gewoon doorbranden! Dit was ook de eerste zender met een goed eindfilter erop. Die werd dus nooit gebruikt daarvoor omdat ik simpelweg niet wist dat dat filter ook nog nodig was. Er zaten toch eindspoelen in??!! Ja…maar geen eindfilter. Iets dat hard nodig is. Met die snoeiharde bak heb ik tot 2003 gezeten en toen ineens voor de 7e keer in mijn leven een bezoek van het AT. Ik heb 2 maal moeten voorkomen en heb ook 2 maal een taakstraf verricht en de boetes liepen van 500 gulden tot 2100 euro op het laatst. Maar al met al was dat het echt wel waard.

Het was de mooiste tijd van m’n leven! Er werden op flats ook wel eens zenders geplaatst voor andere mede-piraten zoals Vlietstad en Radio Residence Den Haag. Maar het draaien vanuit m’n slaapkamer op zolder bij m’n ouders was veruit het leukste!